Montag, 2. April 2012

Šťastný princ


Jako následovník trůnku bude Harry Wales věčně na druhém místě. V srdcích poddaných se však udála mocnářská změna: princ Harry je momentálně nejoblíbenější člen britské královské rodiny. Právě se vrátil ze své první státní cesty z pověření britského dvora.
Mejdany, alkohol, milostné dobrodružství, všude mobily s kamerami, to bylo donedávna téma tisku. Vždy se psalo o ohromných skandálech. Že udělal maturitu se samými jedničkami, že dostal medaili za statečnost, že je jeden z nejlepších co-pilotů v bojovém vrtulníku, to vše je nedůležité. Princ Harry byl příšerný sen královského domu. Mohl se proti tomu bránit, mohl svůj život změnit! Místo toho se rozhodl, že bude jednoduše šťasten. Že se bude neustále usmívat. Zrovna jako jeho matka. Výsledek? V aktuelních průzkumech docílil 27-letý princ Harry špičkové hodnoty. Žádný z královské rodiny není tak srdečný, otevřený, autentický, jednoduše cool!
Jamaika vyžaduje nezávislost od Crommonwealth. Harryho první státní návštěva, poslanství Anglické Koruny, se proto točí kolem jedné otázky: jak dobýt ostrov? Jeho bratr by vše zařídil s železnou etiketou a strohým protokolem. Místo toho Harry dorazil na ostrov v tričku, objal premiérministryni, dal jí dvě pusy na obě tváře. Potom tančil s vdovou po Bob Marley reggae a na pláži hrál rugby se sirotky. Mimo program navštívil dětskou nemocnici: "Moje matka slíbila oficielní návštěvu, avšak již to před smrtí nestačila!" řekl. A nezávislost? Na tu se v jásotu Jamaičanů a očarování mladým princem zapomnělo!
Číslo jedna, dvě a tři následovníků anglického trůnu byli v armádě. Avšak jen jeden byl ve válce, jen jeden se oblékl do maskáčů: "Nestal jsem se důstojníkem, abych seděl doma na zadku a moji kamarádi riskovali své životy", řekl kapitán Harry Wales. V roce 2007 šel do Afghánistánu. Když se vrátil, počal sbírat peněžní dary pro raněné a pozůstalé. Více jak tři milióny liber dal do kupy. Ještě v tomto létě ze vrátí na frontu, tentokrát v Apache, bojové helikoptéře. Je to plnění povinnosti, nebo show? Obojí, nechali se slyšet jeho nadřízení: "Wales je nejlepší svého ročníku! A pro nepřítele to bude dobrá show!"
Ústava nemá pro druhého následovníka trůnu žádnou úlohu, avšak život ano. Harrymu bylo dvanáct když jeho matka zemřela. Nikdo netrpěl její smrtí více než on. Nikdo neudržoval vzpomínku na ni tak důstojně jako on. Harry je patronem mnohých ochranných organizací a staví se více jak ostatní členové královské rodiny do jejich služeb. Navštěvuje aids sirotky v Leshoto, sbírá peníze pro chudé, nebo pracuje na farmách v Africe. "Dělám to, co by si matka ode mne přála!" Jeho životní cíl je následovat Dianu a stát se králem- králem srdcí!