Samstag, 19. Dezember 2009

Co stojí stát se presidentem?

Ještě nikdy nebyl boj o Bílý Dům tak drahý, ještě nikdy nevybrali kandidáti tolik miliónů jako roku 2008.

Americké volby letošního roku budou historická událost. Nejenom že bude v USA možná nejstarší president v historii země nekonečných možností, (John McCain) nebo boudu nejvyšší úřad ve státě zastupovat první žena či černoch, ale také proto, že se vydá do 4. listopadu 4,5 miliard dolarů, což odpovídá 30 dollarů na obyvatele obrovské země, kde, jak je známo chodí volit každý druhý. Dárci však očekávají protislužbu – je to krutý kšeft.



Jimmy Cater byl poslední politik, který horkou fázi mezi nominováním a volebním dnem financoval vlastními prostředky! Tedy až na dotaci státu, 15 miliónů dolarů, o které se ale podíleli všichni kandidáti. Dnes se uchazeči nad touto sumou jen líně usmějí.



Od těch dob se každé čtyři roky, cena volebních kampaní zdvojnásobí. Demokratičtí rivalové, Barack Obama vybral 136 miliónů a Hillary Clinton 131 miliónů dolarů. Toto vše je pouze obchod s mocí, na téma: máš prachy, budeš mít vliv. Mocné koncerny a branže očekávají protislužbu: Zbrojní průmysl nové zakázky, svět financí bezvýznamné kontrolní zákony, zemědělství ochranné clo na cizozemské produkty.



Korupce, exploze peněžních darů, a politické protislužby, jsou morální úpadek, mnohem hlubší, než byla Nixonova Watergate aféra. Toto je výsledek jedné studie washingtonské „Center for Public Integrity“ .



Firma Massey Energy odstřeluje při těžbě uhlí dynamitem celé horské hřebeny a zbylým štěrkem zasypává údolí, což vede ochránce prostředí na barikády. George Bush však dostal od hornické industrie 3,1 miliónů dolarů. Na oplátku Bushova administrace odstranila několik nepohodlných zákonů o pitné vodě.



Dřevoprůmysl daroval 3,4 miliónů a smí od té doby kácet stromy i v národních parcích. Uhelné elektrárny darovaly dva milióny a obdržely směšné směrnice o znečišťování vzduchu. Podle skupiny aktivistů „Public Citizen“ jsou největší vrazi životního prostředí zároveň největšími dárci při podpoře svých „vyvolených“. Také ropná industrie má Bushe, pomocí šekových knížek, pevně v hrsti. Protislužbou smí ve skvostné krajině Aljašky hledat ropu a pokládat ropovody.



U demokratů jsou štědří na podpory odbory a finanční magnáti: Goldman Sach, Citigroup a Morgan Chase očekávají od „svého“ presidenta volnou ruku při lukrativních Fondech a zachování nedbalé regulace ze stran úřadů.



Nikdo nepochybuje, že tito demokratičtí „Big donátor“ očekávají odměnu! 400 000 dolarů investoval telefonní koncern AT&T do volby Bill Clintona, ten za odměnu vyslovil osobní doporučení svému příteli králi Fahd, k obnovení telefonní sítě v celé Saudské Arábii. A skutečně, firma AT&T tuto zakázku dostala.



Kdo ve volební kampani sehnal více jak 200 000 dolarů, dostal od Bushe čestný post a smí se, jako šéf, usadit v křesle americké ambasády! William Robert Timken z Ohia byl jedním z takových tučných dárců a od té doby je velvyslanec v Berlíně.

Jiný, Dawid Wilkins ze South Carolina se stal velvyslancem v Kanadě, přestože tuto krásnou zem navštívil jen jednou v životě…..



Morálka a čest roku 2008 je v USA o něčem jiném!