Samstag, 19. Dezember 2009

Královna léta a její tajemství.

Slunečnice (Helianhtus) je rod vysokých bylin z čeledi hvězdicovitých. Celý rod obsahuje přibližně 55 až 67 druhů, dva z nich, slunečnice roční a slunečnice topinambur, se pěstují po celém světě. V Česku se můžete běžně setkat s pěti druhy a s jedním křížencem.

Jedna nejzáhadnější rostlina našeho léta je slunečnice. Je prostě zázrak estetiky. Semínka jsou seřazené do spirály, která se pod pohledem točí doprava i doleva. Tento úkaz se nazývá zlatým řezem, v biologii se používá spíše názvu genetická spirála.

Tyto proporce zlatého řezu se nachází i v architektuře, které můžete najít v Akropolis v Athénách, nebo v katedrále ve Florenci. Toto seskupení semínek umožňuje vtěsnání co největšího počtu na poměrně malý prostor.

Její barva, která připomíná slunce, je léčivá. V létě roku 1888, kdy se Vincent van Gogh nacházel na pokrají šílenství, počal malovat samé slunečnice, na něž používal chromovou žluť. Vědci dodatečně zjistili, že tato barva působí na mozek blahodárně, podobně jako léky v psychoterapii, které zabraňují depresím.

Slunečnicový olej je zdrojem zdraví. Její semínka obsahují 90 procent nenasycených kyselin mastných, dále pak vitamíny E, D, K, B, A, F, kalcium, jod, magnesium a karotin.

Záhadou je, že tak křehká stonka dokáže udržet tak velký květ. Po důkladné analyse se zjistilo, že stonka obsahuje Auxin, což je látka, která jim dodává obzvláštní pevnost. Tato se používá, po pečlivém vylouhování, do krémů na jemnou krční pokožku.

Nejvýrazněji se liší slunečnice od jiných květů svým umem, otáčet se za sluncem, přestože nevlastní žádné svaly. Používá tu jednoho triku: v noci pomalu prodlužuje délku svého stonku a sice na západní straně, až její hlava přehoupne na východ, tam, kde vychází slunce. Ve dne se tento proces opakuje avšak obráceně. Tímto způsobem využije slunečnice 15 procent více slunečních paprsků, než květiny, které se za sluncem netočí.

Slunečnice je skutečná, přírodní lékárna: olej ze semínek posiluje srdce a krevní oběh, stará se o stavbu kostí a zabraňuje paradentóze. Její olej chrání před rakovinou prostaty a jedna z látek pravděpodobně zabraňuje šíření virů HIV při aids onemocnění.

Její poslední překvapivá sužba lidstvu se konala v New Orleans. Hurikán Katrina z roku 2005 zpustošil město a zaplavil jeho půdu arsenem a olovem. Tady všude byly vysety slunečnice a jejich kořeny vysály tyto jedovaté kovy ze zeminy nasytily jimi své stonky a květy. Na podzim se slunečnice odvezly do zvláštního sběru a pozemky byly čisté.

Slunečnice není jen jedna z nejkrásnějších květin, je zároveň nejpilnější strážkyní lidského zdraví.