Samstag, 19. Dezember 2009

Stojíme na pokraji rasové války v USA?

Ještě nikdy nestála Amerika tak blízko rasových nepokojů, jako dnes. Tento Damoklův meč visí nad největší mocností světa od doby zvolení prvního afroamerického presidenta v historii vůbec.

Jisté je, že zavraždění Obamy by přineslo mnohem horší důsledky, než vražda presidenta Kennedyho.

Kdyby bylo po vůli Secret Service, neopustil by Obama ani na krok Bílý dům, žádný člověk by jej nikdy na veřejnosti nespatřil.

Islámští teroristé, křesťanšti fundamentalisté, stovky rasistických skupin: žádný jiný president neměl tolik nepřátel jako Obama a to v zemi, kde jsou registrovány 200 milionů střelných zbraní. Situace je pro presidentovi Bodyguards extremně těžká.

United States Secret Service (USSS) je se svými 3200 specialisty nejmenší tajná služba světa, zároveň však nejmocnější. Její úloha je chránit presidentův život. Aby mohla tuto úlohu splnit, má vše dovoleno: nepotřebuje povolení soudce k domovní, či osobní prohlídce nebo k zatknutí podezřelé osoby. USSS sama určí, zda je ten či onen krok nutný. Také občanská práva neplatí pro muže v černých oblecích. Ochranka je vyzbrojena nejnovějšími zbraněmi a nejlepší technikou. Je zcela jedno kolik peněz Secret Service od senátu požaduje, dostane je. Jen pro rok 2009 obnáší rozpočet 1.4 miliard dolarů.

Ještě před nastoupením do úřadu dostal Obama 500 vražedných výhrůžek. Každou výhružku bere Secret Service vážně, i kdyby přišla od pětiletého děvčátka.

Den, kdy byl Obama, před dvěma miliony lidí ve Washingtonu vzat pod přísahu, byl největší event všech dob.

Zúčastnilo se ho 58 různých úřadů, 200 ostrostřelců a 10tisíc vojáků. Každý krok presidenta byl ostře sledován, každý obličej v davu diváků byl natočen kamerou. Tato procedura se bude odehrávat při každém veřejném vystoupení Obamy a stojí daňové poplatníky 200 tisíc dolarů za den.

Muži ochranky presidenta neznají přátele, rodinu nebo koníčky. 24 hodin denně stojí v linii případné střely a jejich úkolem je vlastním tělem ochránit presidentův život. Jsou jednoduše živý ochranný cíl, skládající se 90ti kil svalů a kostí. Jejich výplata? Pouhých 2000 € měsíčně a zároveň naději, zemřít jako hrdina.

Tlustá bunda v létě, euforický potlesk, nervózní záblesky očí nějakého diváka v davu, nic muži Secret Service neunikne.

Žádný div! Bezdůvodně nepatří k nejlepší ochrance světa. Většina z těchto mužů byla dlouhá léta v armádě, než počali trénovat u nejschopnějších specialistů světa. Přesto ani tato tvrdá průprava není zárukou se do Secret Service dostat. Jeden ze 4 tisíc uchazečů má to štěstí a je do tajné služby přijat. Ti vybraní se stanou němými svědky světových dějin. I při rozhovorech státníků, tak říkajíc mezi čtyřma očima, jsou dva muži ochranky přítomní.

Tito muži vše vidí, vše slyší a přesto o tom neztratí nikdy ani jedno slovo!

Jde-li president spojených států Amerických na toaletu, je doprovázen dvěma muži, zdraví-li nějakého diváka, je nestále držen za opasek, aby v případě nouze mohl být stržen stranou.

Od okamžiku, kdy se Obama stal presidentem, žije v jakémsi neviditelném ochranném pancéři.

Renegade (Odpadlík) tak je president svou ochrankou při akcích jmenován, má neustále po ruce poplašné zařízení: v kapse má přístroj podobající se kreditní kartě v Oválném offisu na psacím stole a na nočním stoku, když se ukládá ke spánku.

Otázkou je, zda se podaří této organizaci život prezidenta ochránit. Atentát na Obamu, který by nepřežil, by měl dalekonosné důsledky....