Sonntag, 13. Februar 2011

Největší zázrak v hudbě




Lang Lang je 28 let starý muž a zároveň světová hvězda hry na klavír. Pro 1,3 miliard Číňanů je národní bohatýr. Žádný žijící umělec nemá tolik fanoušků, žádný nepodal tolik koncertů jako on: je to více jak sto padesát ročně. Letos na jaře navštíví Evropu.

Nebyl to Beethoven nebo Bach, co v něm probudili náklonnost k muzice! Ne, byli to kočka a myš: Tom a Jeery. V episodě černo bílého kresleného seriálu pro děti v kočičím koncertu, kdy Tom ve smokingu hraje na klavíru maďarskou rapsodii Č. 2 od Franze Liszta.
Lang Lang pocítil touhu, umět zrovna tak dobře hrát na klavír jako kreslený Tom. V té době byl dva roky starý. Otec mu koupil klavír, což byla tenkrát půlroční mzda rodiny. Klouček se naučil hrát o rok dříve než svého času Mozart. Od té doby hrál denně deset hodin. Když se jednou počal mazlit se svou matkou, vyhodil mu otec všechny hračky, které měl rád. I robota z plastiku.
Otec chlapce sekýroval podle tehdejšího názoru čínské výchovy: čím více dítě trýzníš, o to lepší bude. Když mu bylo devět let, měl první předehru před porotu při které propadl. Otec běsnil. Chtěl syna otrávit, vyhodit z okna. Říkal mu, že nemá cenu, aby dále žil!
Lang Lang se otci postavil a přestal hrát na klavír. Již nikdy se nechtěl dotknout klávesů. Šestnáct týdnů trpěl, přestal mluvit a jeho noty ohryzovaly myši. Pod okny jeho pokoje byl trh. Jednoho dne oslovil hocha neznámý prodavač zeleniny: Víš chlapče, když hraješ, probouzíš v jiných lidech lásku! To byla věta, která ho přiměla opět muzicírovat.
V jedenácti letech, při zkouškách na nějakou soutěž poznal osmnáctiletého klavíristu z Tokia. Lang Lang mu přednesl "Trantella" od Liszta. Velmi pěkné, pochválil ho Japonec a pak tu samou skladbu zahrál sám: jeho úder byl měkčí, jemnější, sensibilnější. Jeho přednes přicházel z duše, ne z jeho prstů. Onen umělec byl slepý. Lang Lang říká: "to byla pro mne nejdůležitější lekce v mém životě! Naučil jsem se hudbu vidět srdcem."
Ve třinácti letech již hrál všechny Chopinovi etudy v sedmnácti Tschaikowského klavírní koncert Č. 1 a v devatenácti vystoupil jako nejmladší umělec v Carnegie Hall v New Yorku.
Zároveň přivedl k šílenství zemi Sergeje Rachmaninowa jehož kompozice platí za ty nejnáročnější: Rusko!
Tato událost by se dala přirovnat k pasování na rytíře! Od té doby fascinuje Lang Lang svou bezúhonnou čistotou podání, jakoby po klávesnici vířily křídla vážky, jakoby se při fortissimo střílelo z děl. Muzikálně a technicky se stal největším geniem naší doby.
"Kdyby se nadání mělo trestat, dostal by doživotí," pochvaloval si dirigent Daniel Barenboim!
Jisté je, že nic v nás neprobouzí tolik pocitů štěstí jak klasická hudba. Obzvláště pak, když hraje Lang Lang. Jeho tři miliardy fanoušků to vědí.
Lang Lang má panický strach o své prsty: nechal je pojistit na 70 milionů dolarů. Ve své fobii je osamocen, bez opory. V roce 2003 si skutečně poranil jeden prst a musel celý měsíc u klavíru abstinovat. V té době mu bylo dvacet jedna let a prvně se otevřel životu. Počal chodit do kina, číst a chodit s děvčaty. Teprve tehdy poznal, že klavír není v životě jediné krásno.....

Chopin Etude op.25 no.1, "Aeolian Harp" VIDEO
Arnošt Valeš zdroj: Německý tisk