Donnerstag, 21. April 2011

Velokonoční tradice a recepty





Je dvojí způsob, jak takto obarvit vajíčka. První je za studena, když se uvaří vejce a barvivo zvlášť. Po vychladnutí barviva se uvařená vejce do něho ponoří na 5-10 min. a potom se osuší.
Tímto způsobem získáme jemných, průsvitných nádechů různých barev. Může se nám však stát, že pokud vejce stále neobracíme, barva chytí nestejnoměrně.
Druhý způsob je za tepla, když se vejce vaří se zdrojem barviva dohromady. Takto získáme ostřejších barev a stejnoměrnějšího obarvení. Teplota napomůže barvivu vsáknout do skořápky.

Návod:
Na obarvení 8 vajec použít 900 ml vody se dvěma lžícemi octa. Vložit vejce do kastrolu a zalít je vodou tak, aby je překrývala asi o 3 cm. Přidat přirozený zdroj barviva, přivést do prudkého varu, snížit teplotu a vařit po 20min. Vyjmout vejce a opláchnout je vlažnou vodou. Pro ještě sytější barvu, nechat vejce ponořené v barvivu a dát do chladničky přes noc.
Sytě hnědá vajíčka: uvařit vejce v 900 ml kávy
Světle růžová vajíčka: uvařit 340 g balíček zmrazených brusinek v 900 ml vody s octem.
Tmavě růžová vajíčka: uvařit 4 hrnky nakrájených červených řep v 900 ml vody s octem. Stejně připravená vajíčka, když se ihned po uvaření opláchnou vlažnou vodou, se změní na barvu bezovou.
Zlatavá vajíčka: se docílí použitím 3 lžic kurkumy na 900 ml vody s octem.
Vejce barvy sieny pálené: uvařit 900 ml vody s octem a 4 napěchovanými hrnky slupek z hnědé cibule.
Tmavě levandulová vajíčka: uvařit 900 ml vody s octem a 4 hrnky zmrazených borůvek.
Světle modrá vajíčka: 2 hlávky červeného zelí na hrubo nakrájeného, uvařeného v 2.7 litru vody s 8 lžícemi octa. Vejce ihned opláchnout ve vlažné vodě.
Tmavě modrá vajíčka: stejně uvařená jako světlemodrá, ale ponechaná v barvivu v chladničce přes noc.
Žlutozelená vajíčka: uvařená v kurkumě a potom namočená ve studené barvě z červeného zelí. Podobné barvy se docílí použitím zelených vršků nové mrkve.
Jemně žlutá vajíčka: s přidáním pomerančové kůry.

MAZANEC NEBO VÁNOČKA





Ingredience
2 kg polohrubé mouky
400 g cukru krupice
400 g másla
20 g soli
2 lžičky citrónové (nebo pomerančové) kůry
4 žloutky
2 vejce
3 kostky droždí
asi 1 litr mléka
100 g rozinek
asi 1 lžičku koření (badyán, koření do perníku apod.)
100 g oloupaných mandlí
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, vejce, kvásek (droždí, vlažné mléko, trocha cukru), část vlažného mléka, rozpuštěné vlažné máslo a spařené rozinky.
Zaděláme těsto, mléko přidáváme postupně – množství záleží na velikosti vajec a vlhkosti rozinek. Těsto nesmí být řídké, aby se vánočka při pečení nerozjela.
Necháme asi hodinu kynout a pak rozdělíme na 6 dílů.
Každý díl na vánočku dělíme ještě na 9 dílů
(spodek pleteme ze 4 pramenů, prostředek ze 3 a copánek ze 2 navrch).
Upleteme postupně vánočky, potřeme vejcem a posypeme krájenými mandlemi.
Na vrchní copánek zapíchneme špejle. Po vykynutí dáme péct na 30–40 minut.

Na mazance vytvoříme z každého dílu bochánek, který na středu prořízneme do kříže, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Do středu dáme špejli.
Necháme vykynout. Mazance pečeme 2 na plechu, každý na samostatném kuse pečicího papíru, aby se daly otáčet. Ze stejného těsta můžeme vytvořit i jidáše nebo beránka.

VELIKONOČNÍ MAZANEC




Ingredience:
2 balíčky sušeného droždí
1 kg hladké nebo polohrubé mouky
1/4 kg změkklého másla
asi 1/4 l vlažného mléka
asi 1/4 l bílého vína
šťáva a kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
200 g cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na pomazání
rozinky namočené v rumu
Postup:
Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, až bude těsto hladké
a nebude se lepit. Necháme asi 1–1,5 hodiny vykynout.
Poté uděláme bochánek, nebo více malých bochánků, potřeme rozšlehaným vejcem,
uprostřed nařízneme křížek a pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 35–45 minut.
Kdo chce mazanec nazdobit malovaným vajíčkem, dá doprostřed mazance malou brambůrku zabalenou ve fólii. Po upečení vyměníme brambůrku za vajíčko.
Tip: Je možné, že se mléko a víno všechno nespotřebuje, nebo budete potřebovat o trochu více. Záleží to na mouce. Těsto by mělo být vláčné, ne tuhé, asi tak jako na štrůdl.

VELIKONOČNÍ MAZANEC II.

Ingredience:
1 kg polohrubé mouky,
250 g rostlinného tuku,
250 g cukru,
5 žloutků,
60 g droždí,
100 g rozinek,
100 g loupaných mandlí,
citrónová kůra,
anýz,
muškátový květ,
mléko a sůl.
Postup:
Tuk rozdrobíme do přesáté mouky, přidáme žloutky, sůl, cukr, koření a v mléce vykynutý kvásek. Vypracujeme tužší těsto, do kterého vmícháme rozinky a na nudličky nakrájené mandle.
Bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed jej křížem nakrojíme asi 2 cm hluboko
a zvolna pečeme v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
Těsto je na 2 mazance




VELIKONOČNÍ MAZANEC SPLÉTANÝ
Ingredience na 2 mazance:
500 g polohrubé mouky,
120 g másla,
120 g moučkového cukru,
125 ml mléka,
2-3 žloutky,
kostka droždí,
sůl,
citrónová kůra,
50 g rozinek,
50 g kandovaného ovoce,
50 g loupaných mandlí,
špetka muškátového květu,
vejce na potření,
50 g mandlových kostiček a moučkový cukr s vanilkou na posypání.
Postup:
Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí, cukrem, muškátovým květem a citrónovou kůrou, doprostřed uděláme důlek, vložíme do něj žloutky, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a postupně přimícháváme vlažné mléko.
Vypracujeme tuhé těsto a necháme je vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a vpracujeme do něj rozinky, nakrájené kandované ovoce
a nasekané mandle. Těsto pak rozdělíme na čtyři díly.
Ze dvou utvoříme bochánky a další dva rozdělíme ještě na poloviny, vyválíme válečky
a po dvou je spleteme do copu.
Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru položíme věnec ze spleteného těsta. Mazance přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, necháme ještě chvíli kynout,
pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými kostičkami.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena, zpočátku rychleji, později žár zmírníme
na 150°C.
Před dopečením přikryjeme mazance alobalem nebo papírem na pečení,
aby nebyl povrch příliš tmavý. Upečené mazance sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

HRNÍČKOVÝ MAZANEC

Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky,
1 lžička hladké mouky,
5 lžic cukru krupice,
1/3 kostky másla,
necelá kostka droždí,
neplný hrnek mléka,
2-3 žloutky,
sůl,
vanilkový cukr,
citrónová kůra,
rozinky,
vejce na potření,
mandle na ozdobu
Postup:
Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu.
Namočím rozinky. Do mísy dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, promícháme a posypu lžičkou hladké mouky. Rozehřejeme máslo, smícháme mouku se zbylým cukrem i vanilkovým, solí a citronovou kůrou, žloutky, rozinky a zbytek mléka.
Po vykynutí uděláme 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem necháme ještě kynout
(asi 45 min). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct.
Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C 15 min., poté snížíme na 150 °C a dopékáme 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou.

PUNTIKATÁ VAJÍČKA

Těsto:
½ citrónu
1 vejce
125 g cukru moučka
150 g másla
250 g hladké mouky
Na ozdobu
1 špetka barvivo potravinářské žluté
1 špetka barvivo potravinářské červené
125 g cukru moučka
3 lžíce mléka
Postup:
Mouku nasypte na pracovní desku, přidejte cukr a citrónovou kůru z půlky citronu.
Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo.
Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud nevznikne hrudkovitá směs.
Potom směs velmi rychle rukama vypracujte v hladké těsto.
Zabalte těsto do fólie a na hodinu uložte do lednice.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále na čtyřmilimetrovou placku.
Formičkou ve tvaru vejce (nebo pomocí papírové šablony a nože) vykrajujte vajíčka.
Vykrojené tvary poskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
V troubě vyhřáté na 180 °Celsia pečte asi deset minut.
Upečená vajíčka sundejte z plechu a dejte vystydnout.
Moučkový cukr utřete s mlékem.
Takto připravenou polevu naneste na vychladlé cukroví.
Potravinářskými barvami na vajíčka nakreslete různobarevné tečky a nechte ztuhnout.

VELIKONOČNÍ VAJÍČKA


Ingredience
6 vajec
160 g krupicového cukru
180 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
hladká mouka na poprášení
150 g másla
100 g moučkového cukru
50 ml vaječného likéru
100 g kandovaného ovoce
12 půlek kompotovaných meruněk
100 g bílé tukové polevy
Postup:
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Mouku smícháme s kakaem, prosejeme ji na vaječnou pěnu a dobře zapracujeme.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
Upečený korpus lehce poprášíme moukou, překlopíme ho na druhý pečicí papír a necháme vychladnout.
Máslo rozkrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě.
Přidáme cukr, vaječný likér a vyšleháme dohladka.
Kandované ovoce nasekáme nadrobno a vmícháme je do krému.
Z vychladlého korpusu opatrně odtrhneme papír, na kterém se pekl, a povrch plátu potřeme krémem. Pomocí spodního papíru stočíme do rolády, kterou mírně zmáčkneme do oválného tvaru. Necháme ztuhnout v chladničce.
Meruňky dáme okapat. Polevu rozehřejeme.
Roládu nakrájíme na plátky silné asi 2 cm a z jedné strany je polijeme polevou.
Počkáme, až trochu ztuhne a pak do středu položíme půlku meruňky.
Necháme zcela ztuhnout a podáváme.

VELIKONOČNÍ JIDÁŠKY

Ingredience:
150 ml mléka
40 g droždí
100 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
2 vejce
150 g hrubé mouky
špetka soli
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 lžíce rozinek
1 vejce na potření
Postup:
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky
a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Změklé máslo se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny.
Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosetou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Pak těsto znovu prohněteme a necháme ještě 20 minut na teplém místě kynout.
Těsto nakrájíme na kousky a rozválíme je na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie.
Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout. Vejce rozšleháme a jidášky jím potřeme.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout. Hotové jidáše můžeme potírat medem.

JIDÁŠE JINAK

Ingredience:
200 ml mléka
100 g moučkového cukru
30 g droždí
300 g hladké mouky
100 g tuku (máslo nebo Hera)
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
sůl
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 vejce na potření
1 sáček skořicového cukru
50 g rozinek
50 g nasekaných vlašských ořechů
tuk na plech
Postup:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme do pěny.
Přidáme vzešlý kvásek, zbylou mouku i mléko, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru
a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Těsto znovu prohněteme a necháme dalších 20 minut na teplém místě kynout.
Pak těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Vejce rozšleháme a těsto jím potřeme.
Posypeme ho skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy.
Stočíme do rolády, rozkrájíme na plátky silné asi 3 cm a rozložíme na vymaštěný plech. Necháme je ještě 15 minut kynout. Pak jidášky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
Pečeme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 18 minut.
Po upečení je necháme na kovové mřížce vychladnout.

KYNUTÝ VELIKONOČNÍ VĚNEC S TVAROHOVOU NÁPLNÍ

Ingredience:
30 g droždí
20 ml mléka
100 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
100 g másla
1 vejce na potření
400 g měkkého tvarohu
2 vejce
100 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
1 vejce na potření
20 g nahrubo nasekaných mandlí
Postup:
Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme je se 3 lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Do zadělávací mísy prosejeme mouku,
přidáme vykynutý kvásek, vejce, zbylý cukr i mléko.
Ochutíme špetkou soli a muškátovým oříškem. Těsto částečně propracujeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Pak je znovu důkladně prohněteme, až vznikne hladké vláčné těsto. Necháme je na teplém místě asi hodinu kynout a během této doby ještě nejméně dvakrát propracujeme.
Mezitím připravíme náplň.
Tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, krupicový i vanilkový cukr a vše utřeme do hladkého krému. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník.
Rozkrojíme ho po délce na dva stejné pruhy, které potřeme tvarohovou náplní.
Těsto přes ni přehneme, okraje k sobě dobře přitiskneme a rozválíme na pramen.
Oba prameny stočíme přes sebe a na plechu vyloženém pečicím papírem z nich vytvoříme věnec. Vejce rozkvedláme, věnec jím potřeme a posypeme nasekanými mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C
a dopékáme asi 30 minut.
Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Střed věnce vyplníme barevnými vejci.

Keine Kommentare: