Samstag, 20. April 2013

Stratolaunch Systems Carrier Aircraft:




Bylo to 11. Června 2012. Do centra NASA dorazila zpráva presidenta Spojených států. President Barak Obama oznámil, že se Budget pro americký úřad pro výzkum letů de vesmíru krátí o 20 %. To byl tvrdý úder pro NASA. Samotné pohonné látky stojí neuvěřitelnou sumu:  pro jeden start potřebuje Spaceshuttle  3,2 milionů litrů, přičemž jeden liter        stojí  € 100. K tomu se musí přičíst neskutečné organizační náklady. Nezapomínejme na startovací rampu!  Není divu, že veškerá naděje je upřena k novému projektu  jménem Startolaunch Carrier Aircraft: obrovské letadlo, nosič raketoplánu, který dopraví až na pokraj zemské atmosféry, na hranici vesmíru, a ušetří 340 milionů Eur oproti klasickému start z pozemské rampy.

Startolaunch Carrier Aircraft by mohl touto technikou americké lety do vesmíru revolucionovat.  Transportní letadlo pochází z party inženýrů, kteří se točili kolem založení Microsoft  jmenovitě od  pana Paul Allen. Letoun má rozpětí křídel 117 metrů a bude největší letoun světa. Startolaunch donese rychlostí 850 kilometrů za hodinu satelit nebo Spaceshuttle do výše 90 kilometrů a pří stoupajícím úhlu 45 ° pustí drahocenný náklad, který o vteřinu později spustí raketové motory a vystřelí těleso posledních  pár kilometrů do vesmíru.

 Carrier Aircraft pak přistane jako každý jiný letoun. Jediný předpoklad: potřebuje start a přistávací dráhu o 3,6 kilometrů dlouhou.

První zkušební let se plánuje na rok 2016. Z této nové techniky nebudou mít profit pouze vědci, ale vznikne vesmírný turismus.  Přibližně za 140 000 Euro na osobu, můžou zájemci strávit  více hodin, ale i několik dnů ve vesmíru.

Jak je ale možné, že Carrier Aircraft  vynese 540 tun nákladu na hranici atmosféry?  Toto Hightech letadlo oproti jiným strojům vlastní dva paralelní trupy.  Aby se zátěž optimálně  rozložila, je nosná raketa mezi nimi zavěšena. Šest výkonných motorů, které jsou zavěšeny pod obrovskými křídly, mají tah 250 kilonewton a zrychlí Startolaunch během hodiny na 850kilometrů.

Tento projekt stojí odhadem neuvěřitelných sedm miliardy Eur.  Paul Allen, nejbohatší člověk na Zemi, investuje větší část této sumy do privátního podniku Stratolaunch Systems: nejde ovšem pouze o finanční zisk vesmírného turismu, říká Paul Allen: „Chceme aby si USA udržely prvenství průzkumu vesmíru. Náš vesmírný projekt byl již vždy velká vidina!  S novým Startolaunch Carrier Aircraft zajistíme, že fascinující výzkumy vesmíru neztratí nic na své dobyvatelské romantice.

 
 

S 290 tisíci litrů pohonných hmot do vesmíru.

 Po odhození nosné rakety Falcon 9 nastane odpálení.

Pomocí svých raketových motorů překoná poslední

kus cesty do vesmíru. Při více jak 100 km nad zemí

se Falcon 9 rozdělí a ještě jednou zrychlí. Pak se

oddělí sám raketoplán a zapálí své motory. Pomocí

175 tisícům litrů tekutého kyslíku a 115 tisíců litrů

Kerosinu se může vydat za ISS. Ve špičce Dragon kapsle

Se může transportovat materiál a vejde se sem i

Sedm pasažérů. Tato část je jediná z Falkon 9 rakety

Co se vrátí k zemi.


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen