Mittwoch, 27. Januar 2010
Francouzská cibulačka se sýrovou bagetou
250 g cibule, 60 g sádla nebo oleje
100 g tvrdého sýra, 100 g veky nebo bagety
30 g másla, 600 ml vývaru, 50 ml bílého vína,
sůl, drcený pepř, mletý kmín
provensálské koření, petrželová nať
Na hrubší kolečka nebo měsíčky pokrájenou cibuli nejprve zprudka opékejte na tuku, zalijte ji bílým vínem a vzápětí horkým vývarem, přidejte koření a nechte 2 nebo 3 minuty povařit. Část veky nakrájejte na drobné kostičky a stejně tak polovinu sýra. Obojí pak vložte do polévky a bez míchání nechte ve vřelé polévce rozpustit. Ze zbylé veky nakrájejte plátky, potřete je máslem, posypte strouhaným sýrem a rozpečte v troubě nebo na grilu. Polévku připravujte těsně před konzumací a podávejte ji se sýrovými bagetkami a posekanou petrželovou natí.