Samstag, 5. März 2011

Lékárníkova záhada



Před více jak jedním stoletím vznikl nápoj, který byl myšlen jako lék na posílení nervů. Bylo to přesně před 125 lety, kdy otec Coca-Coly, lékárník John Pemberton poprvé sestavil tuto recepturu.
Kolem této receptury kolují různé dobrodružné pověsti. Jedna z posledních vyrazila dech rozhlasovému hlasateli radiové stanice "This American Live". Mezi válečnými reportážemi, hospodářskou kriminalitou a prvním rozhovorem se zajatci z Quantánamo, se zhroutila webová stránka rozhlasové stanice.

Jen tak pro zajímavost přečetl hlasatel Ira Glass recept, který se skládal z jednoduše dostupných produktů. Jenomže se zde jednalo o recept Coca-Coly. Přísady a poměry směsi nejslavnějšího nápoje světa, jak bylo všeobecně známo, byly tajné. Byla to a je největší zábavná záhada novodobí.

Uvězněna v trezoru leží vzorec Coca-Coly nedaleko koncernu v bance v Atlantě. K tomuto trezoru mají jen dva muži na světě klíč. Jsou smluvně zavázáni, nikdy nepoužít jednoho letadla, aby se při zřícení klíče neztratily a recept by byl na věky ztracen.

Tajit tuto recepturu je pochopitelné, to je jako licence k tištění peněz: den co den prodá Coca-Cola ve více jak 200 státech světa 1,6 miliard sklenic, plechovek nebo lahví s tímto nápojem.
Vědci na univerzitě v Harwardu zjistili, že známější než slovo Coca-Cola je na světě jen anglické "okay".
To je úspěch, který vzbuzuje závist.

Kde kdo na světě se snaží napodobovat tento nápoj. Trochu se přiblížit k jeho chuti. A je zcela jedno, zda vynálezci jsou totálně vedle, jako třeba v DDR Club-Cola, nebo Kofola v Čechách či Pepsi-Cola: nikdo její chuti nedocílil.
Koncern Coka-Cola nechal své konkurenty prodávat své napodobeniny a nikdy je nežaloval za zneužití jména. Zrovna tak nikdy nenechal svůj recept patentovat. Důvod je zcela jednoduchý. Patent platí v USA dvacet let. Při prodloužení musí vynálezce svůj vynález zveřejnit.

A tak se mohly nadále nad záhadou Coca-Coly vést horečné diskuze. Hlavní ingredience: Coca extrakt, cukr, voda, limetová šťáva, vanilka. Co však chybělo, bylo těch 7X , přísad, které dělají tu pravou chuť!

Pravá receptura se 30 let schovávala na veřejnosti. Radiový hlasatel Ira Glass ji objevil na fotce, která byla v kolonce žurnalisty Saltera již v roce 1979. Ukazuje se zde recept v otevřené knize, kterou žurnalista dostal od přítele Evertta Beala. Říkal mi tenkrát: tato kniha by tě mohla zajímat. Svatá rybo, říkal si Satler, to bude dobrá kolonka. V knize totiž byly vyjmenované ty tajné přísady: alkohol, pomerančový olej, koriandrový olej, citrónový olej, olej muškátového ořechu a nakonec hořký olej z květů pomeranče a skořicový olej.
Vdova po Evertta Beala prohlásila, že kniha byl takový vandrovní pokál lékárníků v Georgii.
Jakmile měl Satler knihu v ruce, vypravil se do firemní centrály Coca-Cola, ale byl se smíchem vyhozen. "náš pravý recept leží stále v trezoru", a tam také zůstane. Satler napsal svou kolonku, která nikoho nezajímala a i on na tu příhodu zapomněl.

Jenže doba a rychlost zpráv se mezi tím změnila. Během vteřin po přečtení návodu hlasatelem Ira Glassem se zvěst rozšířila po internetu a i televizní vysílače od Al Jazeera až do CNN se na toto téma vrhly a webová stránka "This American Live" se zhroutila.
Vysíláme tolik důležitých zpráv avšak posluchače zaujala taková nicotnost, jako je Coca-Cola, divil se Glass.

Také pan Mark Pendergrast, šedesátník se divil tomu poplachu kolem jednoho nápoje. Již v roce 1993 zveřejnil příběh o Coca-Cola Company, ve kterém byl také recept a věřil, že i on měl ten pravý.

Jisté je jedno: během let se recept nápoje stále měnil, jinak by nebyl tak úspěšný! Od osmdesátých let se počal do něj dávat místo cukru kukuřičný sirup.
V roce 1985 si troufl koncern s novinkou, tak zvanou "New Coke", která nebyla spotřebiteli přijata. Po celých státech požadovali návykáři svou Colu, svou drogu zpět.
Proces proměny originálu je stále v běhu. Místo kyseliny citrónové se dává do nápoje kyselina fosforová, která má slavný vedlejší účinek: v Coca-Cole se dají vyleštit staré mince! A ještě jedna maličkost, aby bylo jasno: maso se v Coca-Cole nerozpustí! Vlivem prohibice se přestal přidávat alkohol, a i kokain byl vynechán.
Když, více jak po sto letech, hlasatel Glass přečetl ve vysílání onu recepturu, chtěl si doma vyzkoušet jak by nápoj chutnal: nic moc, něco mezi limetou a aspirinem.
Kdo proslavil, mimo jiné Coca-Colu? Byl to například boxer Max Schmeling, The Beatles a i soudruh Fidél Castro miloval nápoj třídního nepřítele.....


Arnošt Valeš
Zdroj: německý tisk