Donnerstag, 4. August 2011

Deníček listopad 2010

Adventní čas

28.11.2010

Je první advent. Dnes se již dávno vrátily do Čech staré tradice a zvyky. I když byly komunisty ignorovány, některé přežívaly. Jako samozřejmě štědrý večer. Ježíšek a jeho nadílka neustoupil a děda Mráz neměl šanci. Dnes na Ježíška zase útočí komerční Santa Claus, ale ten nám ho také nevezme. V každém případě se stará tradice prosadila. Ale objevily se nové, staronové tradice, i když se neprosadily v Čechách od skoro zapomenutého křesťanství. Ne, byla to opět komerce, co nám připomněla adventní čas. V současnosti se jednotlivé adventní neděle označují jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Toto označení je čistě komerční a nemá nic společného s křesťanskou tradicí. Cílem tohoto označení je pouze povzbudit komerční pojetí Vánoc a podpořit zákazníky v nakupování vánočních dárků a potravin. A přeci: Advent (z lat. adventus příchod) je začátkem liturgického roku a přípravou na Vánoce. Byl jsem včera pár kroků od mého domu u sedláků ve staré stodole. U spolku venkovských žen! No řekněte, měl by v Čechách někdo takovou hrdost nazvat nějaký spolek tímto jménem? Spolek slaví 50. výročí....



Autotelefon

25.11.2010

Tiguan má ve své neobyčejné mediální nabídce i zařízení na telefon. Je to v podstatě taková kukaččí potvora, protože sám od sebe neumí nic. Ale sedneš-li si do vozu a máš v kapse telefon, okamžitě tě spojí pomocí Bluetooth a najednou dělá frajera. Umí telefonovat (ztiší muziku z reproduktorů) a dá přednost rozhovoru, přičemž používá mikrofon, který je ukrytý ve voze pán Bůh ví kde. Přijímá i SMS a zná všechny tvoje kontakty. Jenomže to se vše musí nejprve nainstalovat. Můj starý LG telefonní kontakty neukazoval. Počal jsem tedy listovat v chytré knize, která byla přibalena a dočetl se, že mobil musí podporovat funkci rSAP (ještě že jsem ty zkratky akceptoval, aniž bych se jim bránil, nebo je chápal, neboť jinak bych určitě skončil v Bohnicích) a to LG nemělo. Tak jsem si koupil nový telefon, paráda!

Vezl jsem včera Adriana do autodílny. Kouká se po voze a povídá? "Táto, ty máš auto, jakoby jsi byl podnikatel!" " Povídám: "Hm!" Syn chvíli mlčel, asi se mu honilo v hlavě, že většinu času trávím c Čechách a najednou dodal: "Nemáš ty náhodou nějakou firmu?" Povídám: "Nemám, jsem starý děda, penzista a důchodce a tohle jsou všechno hračky, se kterými si hraji!"



O to se podělím

24.11.2010

Četl jsem takovou docela zajímavou myšlenku. Nebyla moje, ale mohla by být. Přišel na ni samuraj Myiamoto Musashi. Říkal jí: pohnout stínem. Každý z nás si dělá starosti, zda je oblíben a uznáván u přátel. Proto jsme ochotni se neustále bránit napadení. Jenomže si neuvědomujeme, že naši známí, soci, či blízcí jsou na tom stejně. A zde bojovníci světla použijí taktiky pohnout stínem. Napadnou, avšak jen zdánlivě, provokativně, protivníka. Počne-li se přehnaně bránit, ukáže všechny zbraně, které má. Bojovník světla rozhoupal stíny a ví, kde jsou protivníkovi slabiny a kde je jeho síla. Pak se stáhne do ulity a nebo použije správné zbraně.

Když přemýšlím jak je to rafinované, napadají mne místa, kde se dá stínem pohnout: na pracovišti, v manželství, v kamarádství a i ve všedním životě na ulici....



Tichá pošta

24.11.2010

Jistě si to ještě pamatujete. Tenkrát ve škole jsme to hráli. Obyčejně přišlo na konci úplně něco jiného, než odesilatel odšeptal. Někdy slovo uličníci schválně zaměnili a pak byla legrace. Dnes na stará kolena si to hrajeme zase, jenomže přes internet. Odeslal jsem tudle pozdrav přátelům, bylo to milé a nebyla tam výhrůžka, že se něco stane, když to neodešleš. Naopak, čeká tě nějaká dobrá novina. Tak jsem to poslal všem přátelům a dostal jsem spousty pošty. Je zajímavé, že to co tu bylo ještě než se narodil Bill Gates, se zase dostalo do módy. Ten se asi chudák diví, k čemu si ty Windows vymyslel....

Lednice

22.11.2010

Taková vestavěná lednice je na nic. Již delší dobu ji pozoruji a mám pocit, že nechladí, přestože je docela nová. A tak se naskytlo, že jsem ji dnes vyhodil. Na dvoře pod přístěnkem stojí již od léta nová, Markova. Marek si ji koupil, když se nastěhoval se svojí dívkou do jednoho bytu. Asi za dva měsíce se rozešli, Marek si přinesl tu lednici, nový gauč složil u tatínka a zrovna teď dal tu novou pěknou lednici do eBay, že ji prodá a tak jsem ji odkoupil. Skříň po té vestavěné lednici jsem nevyhodil, udělal jsem z ní poličky na sklenice . Nahoře a dole jsou ještě takové špajzy a tak mám místa dost. Dělám na tom již od rána, pro dřeva jsem si zajel do Aniččiny butiky- Bauhaus. Když byla kuchyň zcela nedostupná přišla si Míla pro knedlíky, které měla u mně objednané z Česka a docela hloupě se ptala, jestli dostane něco k pití. Tak jsem jí doporučil jinou domácnost. Tak a teď ještě vyberu již třetí myčku a budu hotov. A nakonec: Marek se svou přítelkyní zase chodí. Snad tu lednici nebudou chtít zpět....

Zase doma.

1.11.2010

Tak jsem zase dorazil domů. Cesta byla výborná, počasí také šlo a jelikož v neděli nejezdí nákladní auta, bylo na dálnicích plno místa. Jen na české straně se rojily tracky, aby mohly navečer vyrazit do Německa. Jinak stojí po všech dálnicí na parkovištích spousty náklaďáků a tráví tam víkendy. To je pěkně záporná stránka tohoto povolání. Takže jsem dojel, Kim uvařila dobrý pozdní oběd a jinak jsme Markem trápili Tiguanůf telefon, protože můj LG s ním nechce stoprocentně spolupracovat. Jednoduše nevidí telefonní seznam mých kontaktů....



Maska a tvář.

18.11.2010

Masku a tvář dávali v činoherním klubu. Hra je od Luigi Chiarelli a je to taková lehká komedie, jednající o zvyklosti lidí, se za určité vlastnosti stydět a nasadit masku. Je to každodenní hra v našem životě. Jenže pro mne byla návštěva tohoto divadélka s Miládkou velkou událostí, neboť jsem tam chodíval před více jak čtyřiceti lety a měl jsem dokonce předplatné. Miládčina dcera má kamarádku Mariku a ta v té hře vystupovala. Seděli jsme pak v divadelní restauraci a moc dobře si povídali. Autobus mi neujel a Pajda mne vítal jako bych byl deset let v Austrálii.

Arna a její narozeniny

17.11.2010

Včera jsme oslavili na Marjánce Arniny narozeniny. Jana přijela z Prahy a tak jsme se sešli ke společnému obědu. Jídlo bylo dobré a Karel dostal tradičně něco, co nemohl rozkousat. Byly to moravští brabci, ale trochu chřupavé. Vždy a pokaždé má v tomhle smůlu. Když jsme se rozloučili vezl jsem Janu na náměstí na autobus, který zrovna vyjížděl ze stanici. Tak jsem lehce ( Tiguan) na další stanici chytil…..



Hůlkové písmo

17.11.2010

Nedávno jsem se zde v deníčku zmínil, že již neumím psát psacím písmem. Považoval jsem se za nějakou výjimku, že trpím nějakou anomálií. Avšak dostal se mi do rukou článek od paní Pavlíny Wolfové, reportérky časopisu Reflex, kde dotyčná popisuje, jak si koresponduje s Kájinkem, jež sedí již deset let v base za vraždy. Je v tomto časopise i zveřejněný dopis Kájinka, protože nějaká MGR Zikmundová, mimo jiné grafoložka, posuzuje podle písma, co je to za člověka. Než jsem se dostal k dojmu, že i já asi patřím za mříže, dávali v televizi, že se děti v českých školách přestanou učit psacímu písmu, tedy krasopisu, že je na dnešní dobu zdlouhavé a těžké si ho osvojit. A včera mne napadlo v hospodě přivést na toto téma řeč a vida: nikdo co se mnou seděl u stolu již nepoužívá psacího písma. Dokonce i, jako já, ho už nikdo nezvládne. Takže jsem zcela normální, co se alespoň toho písma týče…….



Základem života je láska

15.10.2010

Máme v hospodě takový zamilovaný pár. Stále si prohlíží oční pozadí a přilbě se usmívají. Jejich externě silné zamilováni by, řekl bys, i hory přeneslo. Ale tak to není. Stačí jedna sklenka piva navíc a již jsou v rozvodu. Pak se hází prstýnky do sklenice s vínem, nadobro se rozcházejí, stěžují si u všech přítomných a lezou více méně hostům na nervy. Pak obyčejně jeden zmizí a - řekl bys, že láska skončila. Ale ne, co spatříš druhý den? Zase si hledí do očí a ještě více a vydatněji se blbě usmívají…….

Jak čistil Láďa komín

13.11.2010

Na onu cestu k jezírku se Marie nedostavila. Proč. To byla otázka kterou jsme na Láďu vznesli. Marie mne vyhodila, řekl. Pak se rozpovídal: vlezl totiž na střechu a počal čistit komín, vida na plátně svého duševního obrazu vánoční pohodu, smaženého kapra, do zlata se lesknoucí pečenou husu a tak dále. V těchto věcech má Láďa velkou fantazii. Jak tak spouští kouli s drátěnkou do komína a sní si o časech, které ho čekají, zburcoval ho hlas Marie. Mohla si hlasivky vykřičet: koule totiž vypadla ze dvířek, které se u každého komína nachází a saze se vznesla a zahalila celou útulnou obývací prostoru a počala se mazlavě snášet na vše, co si jim přišlo do cesty. Láďa tedy slezl dolů a viděl, jak Marie již cpe veškeré nádobí do myčky! Tak, co, půjdeme k tomu jezírku?, pípl Láďa, a Marie ho vyhodila. Bylo to první vyhození toho dne, protože onen černý zatoulaný pes si během cesty k jezírku tolik Láďu zamiloval, že s ním přišel večer do domku. V tu chvíli byl chudák vyhozen po druhé, i se psem. Běhal tedy kolem hospody, že poprosí Tomáše, aby ho na chvíli zavřel v hospodě, aby mohl zdrhnout, ale hospodský měl zpoždění. Zrovna jsem zatápěl a tak jsem byl venku pro dřevo. Nechal jsem tedy psa u mne na zahradě. Květa šla kolem se svou čubičkou a ta potvora malá se vztekala, asi že přišla u Pajdy o prvenství. Venca se na ten zmatek na návsi přišel podívat a pak zavolal policii, aby si psa vyzvedli. Do patnácti minut tu byli…..

Vítr

12.11.2010

Dnes jsem šel s pajdou jako obvykle, ale byl obrovský vítr. Co nebylo přibité, či přivázané, to ulítlo. Jeden soused má u domu tři krásné, prastaré a hodně vysoké stříbrné jedle. Naklání se nad střechou velice nebezpečně a nechtěl bych zažít, co by z domku zbylo, kdyby na něj spadly. To známe dost dobře poslední dobou ze záběrů z televize. Máme vítr a sluníčko a neobyčejně teplo. Říká se, že Martin přijíždí na bílém koni a to bylo včera. A tak se nám asi někam zatoulal. Ale jak to znám, tak si to nahradí později…..

Čí je to pes?

10.11.2010

Měli jsme na dnešek domluveno, že půjdeme s přáteli na Brdy k jezírku. Když bude hezky! Avšak hezky nebylo, byla mlha a ta mne deptá skoro fyzicky. V nejhorším mám i pocit, že nemohu dýchat. Přátelé přes to šli a tak jsem je doprovodil kousek cesty. Hned od prvního setkání u hospody se kolem nich motal černý pes. Naštěstí to byla fenka a byla svolná si s Pajdou hrát. Pajda dostal od Evičky nový šátek a tak byl hned frajer. Pak u nás zastavilo auto a v něm starší paní s pejskem a s otázkou v otevřeným okénku auta: čí je to pes. To jsme samozřejmě nevěděli a tak nám paní vyprávěla, že líčí na divočáky, mám pocit, že říkala něco o nabité pušce, avšak žrádlo sežere tento pas a divočáci mají po návnadě. Vydali jsme se tedy na cestu do lesa a velký černý pes, asi to byl ovčák, šel s námi. Na kopci jsem se od skupiny oddělil a šel dolů k hájovně. Ovčák si chvíli rozmýšlel s kým má jít a nakonec se nerozhodl pro mne. Když jsme dorazili až ke konečné stanici autobusu, vjížděl do zahrady zeleného domu, pán. Mají tam automatickou bránu a tak jsem s Pajdou čekal, až se brána zavře, protože vím, že mají dva psi, nichž jeden je ten zabiják buldok. Když byla vrata skoro zavřená, pokračoval jsem s Pajdou dále, ale pes to měl již asi vyzkoušené a prolétl skulinkou a vrhl se na Pajdu. Pán řval asi v tom smyslu, že do pr..le a já ho mlátil holí a ve stresu počal mluvit německy. Nakonec to dobře dopadlo. Paní, co prý přeplavala Lamanšský kanál a často bývá vidět v televizi se na to nečině dívala. Pajda se klepal strachy, ale pes se mu do krku nezakousl, měl přeci od Evy ten nový šáteček…..



Hoax

10.11.2010

Dostal jsem tu poplašnou zprávu a hned ji odeslal dále. Teprve, když mi Ruda napsal, že jsem se stal tou obětí já, počal jsem studovat, co za tím vězí. První poznatek byl, prozkoumat význam slova Hoax:

Anglické slovo HOAX [:houks:] v překladu znamená:
Falešnou zprávu, Mystifikaci, Novinářskou kachnu, Podvod, Poplašnou zprávu, Výmysl, Žert, kanadský žertík.

Tak a jsem o kousek chytřejší a ano, Ruda má pravdu, nalítl jsem na tuto kachnu a je mi záhadou, co měl pachatel v úmyslu. Jen postrašit! Pravděpodobně podobná ppt presentace neexistuje. Life is beautiful tedy není žádný vir a nedělá to co slibuje. Tak, roto, vrátit se do postele, poplach se nekoná…





Dobrovolné vězení

08.11.2010

Můj dům je bývalé selské stavení. V jedné řadě. První vchod, dvě obytné místnosti, druhý vchod chlév a třetí vchod do stodoly. To vše pětadvacet metrů dlouhé. Toto vše jsme probourali, z chlívku je jídelna ze stodoly obývák s krbem. Stodola je až po střechu otevřená, a vedou tudy schody nahoru, kde je přibližně nad dolním vchodem můj počítač a pak je ještě ložnice. Když se vypravuji z domu, tak to je lítání. Zásadně mám telefon vždy tam ležet, kde zrovna nejsem. A tak se neustále vracím jsa na odchodu, pětadvacet metrů zpět do dolního obýváku, nahoru pro telefon a když jsem zase dole, zjistím třeba, že nemám peněženku a tak to jde stále dokola. Pří této dennodenní akci mne, jako by to byl můj stín, doprovází Pajda.

Včera jsem se také vydal do hospody a při jednom vracení do horní části domu jsem si vzpomněl, že bych měl zavřít okna v ložnici. Uděláno, dveře jsem nechal pootevřené a dole u vchodu sháním psa. Pes nikde! Volám, volám a již se mi do hlasu vkradlo zoufalství. Že by ho někde klepla pepka? Zoufalství se ve mně stupňovalo. Vyšel jsem i nahoru, zda tu najednou nechcípl a také tu nebyl! Pak mne zaujaly zavřené dveře v ložnici. A ejhle, on se tam chlapík zavřel a ani nepípl. To bylo radosti, když jsem ho vysvobodil, jako bych se vracel z týdenní dovolené….



Víkend

07.11.2010

Stalo se pravidlem, že když tu mám Tomáše s Jiřinou, tak se v Údolí Děsu koná potlach! Tomu bylo tak i tento víkend. Údolí Děsu je na Berounce v Srbsku. Měl jsem lehce dojednáno, že pojedu se Zdeňkem, který nehodlal kuli Jackovi pít. Pak přišla SMS od Jiřiny, že tedy přijedou a že to máme dávno domluvené. Kdybych byl levák, tak bych tu napsal, že bych si měl vzít sekretářku, aby mi řídila mé termíny. Já však levák nejsem tak se přiznávám, že jsem starý sklerotik a že ta německá nemoc, která se jmenuje Alzheimer na mne vykukuje na každém rohu. Vždy udělá: kuku a já jsem v háji. Tak jsem nikam nejel a strávil víkend v kruhu rodinném. Jiřinka mi tady z toho udělala prádelnu. Co jí přišlo do ruky to hodila k pračce, vše co se dalo převléci převlékla přidala na hromadu. Měl jsem postýlku ustlanou jako za Aničky. Ne že bych si nepamatoval jak Anička uměla ustlat a jelikož jsem došel k názoru, že to tak nezvládnu tak jednoduše nestelu…..







Pes

07.11.2010

Jezdím teď hromadnou dopravou jako zamlada. Od té doby co jsem s Hankou a Helenkou sjezdil autobusy celou ostrov Maltu mne asi přešla panika z věcí, co nemohu sám ovládnout. Hodně dávno to bylo projet autem tunely, (mám na mysli ty v Alpách, mnoha kilometrové) pak přišlo na řadu létání a i pobyt ve velkoměstě mne doháněl k šílenství. Teď jsou tyto věci pryč. Nevím kam se poděly, ale jednoduše tu nejsou.

Ale abych nezapomněl, co jsem chtěl spát: když jsem jel autobusem ze Lhoty do Prahy na muzikál Ať žije rokenrol, přistoupil na jedné zastávce pes. Byl to velký vlčák, krásně černo hnědě zbarvený. Na tlamě měl velký drátěný košík. Lehl si na prostřední plošinu, pěkně do kouta a na každé zastávce pozoroval jak se otvírají dveře a lidé vystupují. Celou dobu jsem pozoroval spolucestující a odhadoval v duchu, ke komu asi patří. Nikdo se o něj nestaral a on také nedával najevo, že by někomu patřil. Na konečné, u Smíchovského nádraží, když vystoupili všichni cestující, zůstal nadále ležet a autobus ho odvezl na místo, kde vyčkává na cestu zpět. Takže, pokud to nebyl pes řidiče, tak si udělal sám výlet do Prahy a zpět do Mníšku…..









Ať žije rokenrol, vlastními slovy

05.11.2010

Muzikál, který jsem navštívil s Miládkou a její dcerou a s její kamarádkou byl šit na náš věk. Jeho tvůrcům, Petru Jandovi a Karlovi Šípovi táhne na sedmdesátku. To, co v tomto kuse popisují, je jejich mládí, čili dospívání.

Dělníci, co založili komunistickou stranu v hospodě u Lípy a intrikami se v roce 1948 dostali k moci, nejprve zdárně zlikvidovali inteligenci a pak si hlídali postavení všemi způsoby. Členové SNB (policie) byli schválně vybíráni s inteligencí pomíjející, aby slepě vykonávali stranické pokyny. Strach o moc dělnické vlády, byl všudybylý.

V padesátých letech se zrodil v USA rock enroll, tedy rokenrol a jako bleskem zasáhl celý svět. Prorazil skulinkami i železnou oponu. My mladí jsme nevynechali jediné příležitosti jej tančit, zpívat, hrát i poslouchat. Byl to náš jediný protest proti režimu, který jsme si mohli dovolit. Hloupá SNB nás rozháněla, zavírala a mlátila do bezvědomí, i když by si její členové s námi raději zatančili.

Jedinou výtku co k muzikálu mám je to, že totiž Janda jak známo rokenrol nehraje ale hraje rock. Dříve bigbít. Všechny písně jsou však jedinečné, a stojí zato si je v klidu poslechnout. Jeden příklad: Přestaň se lásky bát….





Ať žije rokenrol WIDEO

05.11.2010





Muzikál Ať žije rokenrol! nás vrátí na přelom 50. a 60. let, kdy svět zachvátila horečka zvaná rokenrol, avšak do tehdejšího Československa si tahle podmanivá muzika hledala cestu jen těžko. I tak si u nás našla mnoho příznivců. Bigbítové skupiny vznikaly jak houby po dešti, i u nás při jejich koncertech zachvacovalo mladé publikum doslova šílenství. Jednou z prvních rokenrolových hvězd se stal i hlavní hrdina muzikálu Ronny (vlastním jménem Rudolf Konopásek). Líbí se mu tahle muzika a líbí se mu i Yvetta, mladá svazačka z jejich žižkovského činžáku. Její tatínek, stranický funkcionář Radimecký, orientuje svou dceru k Východu, Ronny bezmezně obdivuje všechno ze Západu. Tím si působí nekonečný řetěz problémů, jak s Yvettou, tak s rokenrolem. Zatímco mladá dívka, protože se do Ronnyho zamilovala, je postupem času jeho pohledu na svět stále přístupnější, s rokenrolem to jde ztěžka. Oficiální kultura v Československu preferovala českou dechovku a ruské častušky. Rokenrol byl dle názoru strany a vlády ideologickou hrozbou. Ronny však svůj boj za rokenrol nevzdává. A režim se s ním nemazlí. Tak se vcelku nevinně ocitne jednou na záchytce, pak je dokonce hospitalizován na psychiatrické klinice... Když se chce vyhnout vojně, před odvodovou komisí předstírá šílenství. Potýká se s naivní stupiditou mladých příslušníků SNB, na druhou stranu sklízí obdiv fanynek. Často propadá depresím, které se snaží eliminovat alkoholem i drogami.Tím rmoutí svou maminku, žijí spolu sami a ona, zklamaná životem i láskou, neví si s Ronnym rady. Ten se časem ocitne v pasti, která ho přivede až do vězení.

Z dnešního pohledu je tenhle boj o rokenrol úsměvný, avšak v mnohém podložen skutečnými zážitky jeho tehdejších českých průkopníků.

Autoři muzikálu Karel Šíp a Petr Janda jsou pamětníky těch časů, Petr Janda se svým Olympicem byl dokonce v tomhle boji za bigbít v první linii.

Jejich příběh se bude dnešnímu mladému publiku zdát možná až groteskně neskutečný, ale nepochybně jim tahle muzikálová komedie plasticky přiblíží dobu, kdy jejich dědové a babičky navlíkli pašované džínsy a vyrazili do klubu šílet při kytarovém běsnění svých idolů...

Přestože je tématem muzikálu rokenrol, samotných rokenrolových písní tu mnoho není. Písničky jsou stylově velice rozmanité a nabízejí pozoruhodnou škálu nálad, od Ronnyho fantasmagorického blouznění pod vlivem drogy, melancholické blues z pankrácké věznice až po milostné kňourání mladých policajtů v roztomilém valčíčku.

Muzikál Ať žije rokenrol! je nepochybně na české muzikálové scéně v mnoha směrech novátorský. Nevrací se do dávné historie romantických rytířů, nevychází z motivů již dříve napsaného románu či filmu. Tenhle příběh je zcela původní a autoři byli vedeni jedinou snahou : zpracovat své autentické vzpomínky do muzikálového tvaru a ve výsledku notně pošimrat bránice diváků.

Starší si zavzpomínají, mladí budou v údivem zírat. A všichni dohromady se budou zcela jistě skvěle bavit.



Vítr

04.11.2010

Dnes je vítr. Již včera to foukalo a psali, že za větrem přijde teplý vzduch. V Německu prý až 20 stupňů. Takže vytáhneme krátké kalhoty a bude dělat Tomáše, ten si teprve předevčírem oblékl dlouhé.

Ráno jsem vezl Hanzlíkovi na Dobříš. Milena si odskočila do Lidl, já si koupil tři romány a Venca se pokoušel pozvat nějakou sestřičku z polikliniky na rande. Neříkal však kterou, vždyť ve voze seděla i Milena.

Odpoledne jedu na představení do Prahy- dávají muzikál: To byl rokenrol ! Tak budu vidět, jak si s Miládkou zatrsám……







Toulky s Tiguanem VDEO

03.11.2010

Včera mne zlákalo pěkné počasí a tak jsem se počal toulat. Kraj, kde se ztékají řeka Sázava a Vltava je kouzelný. Před Kamenným přívozem jsem vzal stopaře. Muž, asi něco přes třicet let. Počal mi vyprávět, že jede do Prahy do divadla. Pak se ptal, proč mám německou značku. Říkám: protože žiji v Německu. A tak počal mluvit německy, vyprávěl, že studuje germanistiku a že je pravděpodobně nejstarší student. Jinak se živí herectvím. Vystoupil v Jílovém, že si vezme autobus. Pak jsem jel za hasičským autem které strašně smrdělo. Nebylo to takové auto jak známe ze zásahů z televize, ale takové staré, snad z doby Rakouska Uherska a měl jsem pocit, že ve předu se dala připojit voj, aby mohl být v nouzi táhnut koňmi. Hledal jsem tedy tlačítko klimatizace, které zapříčiní, že se vzduch mele ve voze, aniž by nabíral zápach z venku. A při té příležitosti jsem, (jak Ruda prokoval) zjistil, že mám vytápění předních sedadel.